Lad fortiden tale og fremtiden leve

Forleden dag så jeg programmet Fantastiske Forvandlinger II afsnit 1 på DR K, hvori Ane Cortzen besøger en række funktionstømte bygninger, som er blevet restaureret med fokus på at bevare stedets historie og samtidig skabe plads til nyt liv. I afsnittet besøger hun blandt andet Koldinghus og får historien om restaureringen af slottet og arkitektparret Exners visioner for stedet. Et citat af Johannes Exner var: lad fortiden tale og nutiden leve.

Citatet er så skønt og det indkapsler visionen om Det ny Holmegaard på bedste vis. På Det ny Holmegaard vil man med nænsomhed, der bevarer industriens rå natur indrette den gamle fabrik, hovedbygningen, tørvehallerne, arbejderboligerne således at stedets industrihistorie får lov til at tale. Det ny Holmegaard er et ambitiøst projekt og visionen er at skabe en fusion mellem fortid og fremtid i det moderne glasmuseum, hvor forskning, formidling, historie og kunst vil gå hånd i hånd med udvikling af erhvervsliv og lokalsamfund.

År 2008 var året, hvor ovnene på Holmegaard Glasværk glødede for sidste gang. Tres tusind tons glødende glas størknede i den store ovn, da produktionen af glas stoppede fra den ene dag til den anden på grund af glasværkets konkurs.

Når Det ny Holmegaard åbner for museumsgæster i slutningen af 2019, vil ovnene atter gløde, så studerende, glasmagere og kunsthåndværkere kan formgive nye designs. Udover de arbejdende værksteder, vil de 15.000 kvadratmeter under tag huse en glasværksudstilling, glasudstilling, Kählerudstilling, skiftende udstillinger med genstande fra Museum Sydøstdanmarks samlinger og særudstillinger med blandt andet nutidigt glasdesign og kunsthåndværk, eksperimentarium, kompetencecenter, bibliotek, spisesteder, museumsbutik, konceptstore og meget mere.

Det ny Holmegaard vil genindføre kunsthåndværkets viden, æstetik og kvalitet og blive en attraktion, arbejdsplads og et læringssted, hvor de besøgende kan gå på opdagelse i de mange oplevelser og lære nyt.

Når vi, i Wedocraft A Designers Network, har besøgt værket, så er det som at blive lukket ind i et skatkammer. For to designere er det en drøm, at gå rundt på værket og føle på, og suge alle de skønne levn fra Holmegaard Glasværks industrieventyr til sig. Gammelt træværktøj, støbeforme, størknet glas, børster og kolde ovne.  Værket ligger forladt hen og venter på at fremtidens visioner og drømme realiseres.

Vi er utroligt glade for, at være blevet inviteret til atter at skabe liv og oplevelser på værket, når vi i st. bededagsferien i samarbejde med Museum Sydøstdanmark og Kulturland afholder et tre dages event på Det ny Holmegaard. Designmarked på Det ny Holmegaard – Wedocraft & Kulturland bliver et event der har fokus på design og kunsthåndværk, som kan købes på det store designmarked.

Derudover vil der være fokus på kreativitet og håndens arbejde på Kulturlandsværkstederne, DIY workshopsne og designlaboratorium for børn, hvor de besøgende kan deltage i en kreativ proces og selv formgive og erhverve sig nye kundskaber. Vi arbejder på at eventet skal henvende sig til et bredt publikum – designelskere, historieinteresserede og børnefamilier. Derfor vil der i forbindelse med eventet være mulighed for at købe unikke designprodukter, fordybe sig i kreative processer, deltage i historiske formidlingsforløb, få guidede ture i fabrikken og i mosen og nyde et dejligt måltid i cafeen.

I udsmykningen af det rå værk, vil vi både gøre brug af moderne kunst, udlånt af kunstnere bosat i Vordingborg Kommune, men også anvende rekvisitter fra den gamle fabrik, for derved at fusionere fortid og fremtid. Værket har stået tomt i mange år og i dele af det, er oprydningen omfattende. Derfor vil fabrikken kun være åben i følgeskab med en guide. Selve eventet vil foregå i de dele af værket der er egnede til at huse gæster.

 

Foreløbigt program for dagene:

26. april: værket er kun åbent for særligt inviterede gæster i forhold til Kulturlandsværkstederne.

27.-28. april: værket er åbent for alle interesserede. Designmarked med design og kunsthåndværk, Kulturlandsværkstederne, DIY workshops med professionelle designere, Designlab for børn, miniudstilling med Holmegaard Glas og Kähler Keramik og café er åbent begge dage.

Vi glæder os til at byde alle nysgerrige sjæle velkommen til opvarmningen af Det ny Holmegaard.

 

For mere info om Det ny Holmegaard. Tryk på linket nedenfor.

Det ny Holmegaard